Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obilježava se 22. travnja. Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje je “Obnovimo našu Zemlju” a fokus joj je na prirodnim procesima, novim zelenim tehnologijama i inovativnim razmišljanjima koja mogu obnoviti svjetske ekosustave.

Zečiči su se ove pedagoške godine ozbiljno prihvatili ekologičnog razmišljanja i djelovanja te svojim ponašanjem mogu biti primjer odraslima.

Posadili su svoje male eko vrtove, začinsko i ukrasno bilje te drveće u prostoru vrtića, Eko patrola redovito sakuplja i razvrstava otpad a u tijeku je i kompostiranje.

Zečiči cijelu pedagošku godinu aktivno surađuju s roditeljima i svim gradskim institucijama a njihova se eko suradnja proširila i sve do Općine Murter – Kornati gdje upravo raste jedan slavonski orah.

Ekologični zečići današnji dan su proslavili posebnim prigodnim programom i aktivnostima u kojima su ponovili stečena praktična znanja i vještine o Ekologiji u kojima su već vrlo vješti i osviješteni.

“Vrtić Zeko od najranijeg djetinjstva potiče i razvija ekologično razmišljanje i djelovanje. Ova pedagoška godina je za sve bila vrlo specifična i imala puno ograničenja. Mi koji radimo s djecom naučili smo, upravo od njih, da ne postoje prepreke za igru, učenje i stvaranje. Zatvoreni od svijeta okrenuli smo se upravo prirodi.

Djeca borave, igraju se, istražuju i uzgajaju biljke na svježem zraku i samim tim aktivno uče o svijetu oko sebe. Zasaditi biljku, cvijet, reciklirati, razvrstavati otpad, kompostirati veliki su koraci kojima ovi mali ekolozi sigurno koračaju prema ekološkoj osviještenosti i njenoj primjeni u kasnijem životu.
Ponosni smo na svakog od njih.

Želja nam je osmisliti i izgraditi parkiralište za bicikle kako bi potaknuli i eko promet u okolici vrtića te kako bi roditelji s djecom i djelatnici vrtića mogli dolaziti sa biciklima čuvajući time naš planet Zemlju ali i svoje zdravlje”.

Sretan rođendan planeti Zemlji želi Dječji vrtić Zeko!