DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Priča ide ovako:
”U znak potpore majci oboljeloj od raka, jedan dječak u Kanadi došao je u školu obučen u ružičastu majicu. Nakon toga doživio je teško vršnjačko nasilje. Kad su doznali njegove motive, školski prijatelji odlučili su se usprotiviti nasilnicima; solidarizirali su se s napadnutim dječakom i sutradan se u školi svi pojavili u ružičastim majicama.”

Ovaj stvarni događaj razlog je i motiv održavanja Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznatog i kao Dan ružičastih majica, koji obilježavamo posljednje srijede u mjesecu veljači.
Cilj je da se od najranije dobi ukazuje na važnost prihvaćanja različitosti kako bi se prevenirala nepoželjna ponašanja i podigla svijest o problemu nasilja.

Ružičastom bojom obilježili smo srijedu, ali smo nastavili s raznovrsnim aktivnostima s istim ciljem. Djeca skupina Bubamare i Ivančice provela su raznovrsne zajedničke aktivnosti koje su zaključila izradom zajedničkog plakata, dok se skupina Ribe dotakla cyber nasilja, ali i hitnih telefonskih brojeva i kulture telefoniranja. Za tu su priliku djeca izradila dva velika mobitela od kartonskih kutija. Njihove odgojiteljice obratile su im se upravo preko ovih maštovitih ekrana te kratkim su igrokazom prikazale ružne strane međusobnog sukoba.

Rana edukacija o ozbiljnosti i posljedicama nasilja u našem vrtiću nastavlja se kroz provedbu CAP programa, jednog od najkvalitetnijeg i najobuhvatnijeg programa prevencije zlostavljanja u svijetu, a koji će provoditi educirane voditeljice našeg vrtića s djecom u godini pred polazak u školu.
Sastavni dio programa je i edukacija svih djelatnika koji rade s djecom, a edukacija je prigodno održana na Dan ružičastih majica.