Dani predškolskog odgoja 2023. godine

U Toplicama Sveti Martin 20. i 21. travnja 2023. godine održan je stručni skup Dani predškolskog odgoja koje je organizirao Dječji vrtić “Cvrčak” Čakovec u suradnji s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Čakovcu na temu  “Zajedno rastemo: Vrijeme je za igru”.

Stručnjaci iz cijele Hrvatske okupljaju se već 32 godine razmjenjujući znanja, iskustva i primjere dobre prakse ističući važnost predškolskog odgoja.

Kako bi djeci pružili kvalitetno obrazovanja, u čemu je predškolski odgoj nezamjenjiv i nezaobilazan, pedagozi, profesori, odgojitelji i stručnjaci iz područja obrazovanja dokazuju da je važan prostor u kojem se radi, ali ne toliko koliko ljudi koji rade u tom sustavu.

Važnost ovakvih stručnih skupova je prilika saznati i naučiti nešto novo pritom razmjenjujući iskustva i iniciranje novih aktivnosti i projekata u radu skupine i dječjeg vrtića.

Dječji vrtić Zeko prepoznao je ovaj stručni skup, već drugu godinu zaredom, kao priliku da stečena i nova znanja iskoristi u budućem radu s djecom, ali i da ostvari suradnju s drugim vrtićima i stručnjacima, ali i da se i ove godine aktivno uključi u rad skupa.

Naš vrtić predstavljala su čak dva tima izlagača. Prvog dana sudionicima su se predstavile odgojiteljice Danka Gojić Kajzer i Tamara Dorić s projektom “Od blata do zvijezda” koji je prepoznat kao moderan holistički pristup u provedbi projekata s djecom.

Drugi dan izlaganje su imale profesorica predškolskog odgoja Helena Hegediš i odgojiteljica Kristina Cerovski na temu “Voda: izvor znanja, igre i života” djece jasličke dobi.

Kroz predavanja i radionice i razmjenu ideja i iskustava iz prakse Dječji vrtić Zeko se povezao s Dječjim vrtićem Smješko iz Svetog Martina na Muri, a koji su na koncu imali priliku i posjetiti.

Također je ostvarena suradnja i s Udrugom odgojitelja “Krijesnice” čija je voditeljica pozvala Dječji vrtić Zeko da projekte koje su izlagali na Danima predškolskog odgoja predstave i u njihovoj udruzi.

S obzirom na način rada na projektima, poticanjem eko navika, poštivanjem kulturne baštine svog kraja i poticanja djece na igre na otvorenom i bavljenje sportom, Dječji vrtić Zeko ima puno toga za ponuditi kao primjer dobre prakse. Upravo te vrijednosti su prepoznali i stručnjaci na ovogodišnjim Danima predškolskog odgoja, a odgojiteljice našeg vrtića vratile su se bogatije za nova iskustva, prijateljstva i nove kreativne načine rada koje će uskoro imati priliku i primijeniti u radu kroz projekte.