Djeca su vrijedna truda

Dječji vrtić Zeko sa starijom vrtićkom skupinom “Tratinčice”, koju čini 30 djece, uz odgojiteljice Rominu i Tamaru, u “Zemlji sreće” gdje vladaju prava djeteta, provodi projekt pod nazivom “Djeca su vrijedna truda”.

Glavni cilj projekta “Djeca su vrijedna truda” je omogućiti djetetu da se osjeća uspješno, da stvara pozitivnu sliku o sebi, osvještava svoj identitet, vrijednosti i sposobnosti te da se uspješno afirmira među djecom i odraslima.

Temelj svih aktivnosti je igra, gdje djeca na simboličan način pristupaju neriješenim problemima  te se suočavaju sama sa sobom.  Tratinčice u sklopu projekta  organiziraju te odrađuju radionice:

Tko sam ja: istraživanje značenja i podrijetla imena i prezimena;
Moja snaga: upoznavanje svojih slabosti i moći kroz igru;
Ovakav sam samo ja – ne postoje ista dva: naglašavanje vrijednosti i posebnosti svakog djeteta;
Ja imam pravo: upoznavanje djece o razvojnim i svim drugim pravima;
Jezik self koncepta: djeca se uz pomoć igre, riječi i sugestija, uče pobijediti strah, tugu i manjak samopouzdanja;
Pogledaj me sad: uspoređivanje sebe prije i sada, kroz igru, fotografije, razgovore…

Glavna tema današnjih aktivnosti bila je “Ja imam pravo”. U sklopu radionice, male Tratinčice uz prigodne stihove, pregledale su slikovnicu o dječjim pravima, koju su sami izradili. Nakon opuštajućeg, uvodnog dijela, uslijedile su kreativne radionice, gdje su djeca, u dvije skupine radila na teme”Banka ljubavi” te “Pravo na različitost”. Prva skupina izrezivala je srca za poseban kutak “Banku ljubavi”, a druga skupina crtala Elmera, slonića iz slikovnice D. Mckeea.

Po završetku aktivnosti, djeca su sa odgojiteljicama i ravnateljicom vrtića, gospođom Mirjanom Banjedvorac, u zrak pustila balone sa ispisanim dječjim pravima i nadom u bolje sutra, te otpjevala himnu.

Himna skupine

Iz vrtića Zeko stižemo,
ručice u zrak sad dižemo,
pljesni jednom, pljesni dva put,
nitko neće stat nam na put,
najbolji smo, najbolji smo,
i kad prvi nismo.

Prijatelji svoj smo dječici,
sretni, brzi kao zečići,
naše noge, naše ruke,
s loptom znaju, bez pol muke,
najbolji smo, najbolji smo
i kad prvi nismo.

Njihova avantura tek počinje. Tratinčice vas pozivaju da se pridružite u osvještavanju i promicanju dječjih prava, jer samo zajedničkim snagama malih i velikih, iz ove avanture svi će izaći kao pobjednici.