Dječji vrtić Zeko u Slatini otvorio vrata svojim polaznicima

Dječji vrtić Zeko Slatina temeljem preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vlade i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske zbog pandemije koronavirusa, od prvog dana organizirao je u suradnji s Gradom Slatinom dežurstvo za prihvat djece sukladno potrebama roditelja koji nisu bili u mogućnosti ostaviti djecu pod nadzorom kod kuće, te je radio cijelo vrijeme.

Od 30. ožujka započeo je s radom i “Vrtić od kuće” u sklopu kojega je preko Facebook stranice vrtića za djecu polaznike vrtića, ali i djecu cijelog grada snimljeno i objavljeno 100-tinjak videa s aktivnostima različitih sadržaja. Tako su djeca i nadalje bila uključena u razne društvene, kulturne, sportske, kulinarske, zdrave… aktivnosti koje su mogli provoditi kod kuće, a u snimanja videa bile su uključene odgojiteljice, medicinske sestre, viša medicinska sestra i logopedinja.

Isto tako obilježeni su svi važni datumi poput Uskrsa i Dana planete Zemlje, a odrađen je i poseban program za djecu predškolske dobi kroz grupu za interaktivno učenje.

Za to vrijeme, uz svakodnevnu komunikaciju cijelog kolektiva vezanu uz odgojno-obrazovni rad, svi djelatnici vrtića obavili su potpunu dezinfekciju unutarnjeg i vanjskog prostora vrtića u kojoj su sudjelovali svi djelatnici vrtića, a odgojitelji su prošli i individualno usavršavanje.

Ulaskom u treću fazu popuštanja mjera, Dječji vrtić Zeko od danas, 11. svibnja, ponovno je otvorio vrata svojim polaznicima.

Donesenom Odlukom Upravnog vijeća vrtića, roditelji su oslobođeni plaćanja vrtića za ožujak i travanj ove godine, a putem službenih stranica provedena je anketa s roditeljima o potrebi vrtića u periodu od 11. do 22. svibnja.

U Anketi se izjasnilo 2/3 roditelja, a njih 45 je odgovorilo s Da, te je s njima putem telefona krajem prošloga tjedna obavljena komunikacija, a sukladno njihovim potrebama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i ostalih nadležnih tijela, vrtić je izradio plan rada za navedeno razdoblje.

Roditelji su u petak 8. svibnja donijeli u vrtić ruksake s rezervnom odjećom i potpisali Izjave o pridržavanju uputa propisanih od strane HZJZ, kako bi preko vikenda bili u stanju mirovanja i bez ikakvih kontakta, a putem službenih stranica obaviješteni su o radnom vremenu i načinu organizacije rada, te rasporedu ulaska u vrtić za pojedine skupine na za to predviđene zasebne ulaze.

Prema uputama za rad HZJZ i Nacionalnog stožera, te Preporukama za rad s djecom rane i predškolske dobi Ministarstva znanosti i obrazovanja, Dječji vrtić Zeko je izradio Provedbeni plan rada koji sadrži: temeljne odrednice prema uputama HZJZ i MZO, organizaciju rada ustanove, prostora, i rada s djecom, zatim upute za didaktičku opremu i igračke, za tjelesne aktivnosti, ulazak i izlazak iz vrtića, primopredaju djece, ulazak i dostavu namirnica u vrtić, kao i rad spremačica i čišćenje, korištenje zaštitne opreme, mjerenje temperature i praćenje pojave simptoma bolesti kod djelatnika, protokol u slučaju sumnje na Covid 19, te posebne upute za zdravstveni i odgojni rad s djecom u ovim uvjetima.

Rad vrtića je organiziran u 5 odgojno-obrazovnih skupina i to jedna u prostoru jaslica i četiri u prostoru vrtića.

Roditelji u vrtić ulaze na 3 odvojena ulaza, skupine su raspoređene u 4 zasebna hodnika, sobe dnevnog boravka imaju zaseban izlaz na terasu i dvorište i zaseban sanitarni čvor, s njima rade 2 odgojitelja bez preklapanja smjena u turnusu od 14 dana, a ostali djelatnici za vrijeme boravka djece u sobi ne ulaze u prostor u kom borave djeca.

Svi su se djelatnici dužni ponašati sukladno uputama HZJZ i u slučaju bilo kakvih simptoma bolesti na vrijeme obavijestiti poslodavaca i ne dolaziti u vrtić, a za svakog djelatnika određena je zamjena za slučaj bolesti.

Ostali odgojitelji i medicinske sestre nastavljaju raditi u sklopu “Vrtića kod kuće” kroz intenzivniji rad i interaktivne grupe s djecom i roditeljima.

Uz Provedbeni plan, pripremljen je i poseban plan za redovni program i program Male škole za isto razdoblje od 11. do 22. svibnja.

Tako će se program Male škole za djecu koja nisu uključena u redovni program odvijati svakodnevnim aktivnostima s odgojiteljicom koja i inače vodi taj program, također kroz interaktivnu grupu s djecom i roditeljima.

Osim za polaznike i njihove roditelje izrađeni su i zasebni protokoli ponašanja i rada u novonastalim uvjetima za sve djelatnike vrtića, određeni su zasebni ulazi za svaku djelatnost u vrtiću s dezinfekcijskim barijerama, a u skladu s tim pripremljena je i sva potrebna zaštitna oprema (maske, viziri, rukavice, sredstva za čišćenje i dezinfekciju ruku i prostora, bezkontaktni toplomjeri…).

– Vrtić Zeko je spreman za dolazak djece, a u cjelokupnu organizaciju uloženo je jako puno truda i vremena. Stručna služba vrtića dala je sve od sebe da vrtić Zeko i u ovim uvjetima bude mjesto sigurno za djecu polaznike koliko je to god u našoj moći. Željela bih se zahvaliti svojim djelatnicima, ne samo odgojiteljicama i medicinskim sestrama, višoj medicinskoj sestri i logopedinji, na koje sam izuzetno ponosna jer su pristupile ovoj situaciji s velikom ljubavi i još većim srcem. U novim, nepoznatim uvjetima dale su sebe ovom gradu i bile tu za svu djecu ovoga grada. Nije bilo lako kao što možda izgleda, jer su se mnoge starije kolegice prvi put našle u kontaktu sa svom tom tehnikom i internetom ali smo kao kolektiv pokazali duh zajedništva i kroz svakodnevnu komunikaciju i međusobno učenje uspjeli doći do djece i njihovih roditelja, – rekla je zamjenica ravnateljice Tamara Dorić, te dodala:

– Zahvalila bih se i djelatnicima ureda koji su svakodnevno radili, domaru, kuharicama i spremačicama, koji su svakodnevno održavali vrtić čistim i trudili se da sve bude sigurno i spremno za povratak djece. Hvala roditeljima na savjesnom i odgovornom ponašanju, hvala na toplim riječima podrške i što su u nemogućim uvjetima hrabro čuvali svoju djecu, nas, a samim tim i cijeli grad. Hvala i Gradu Slatini, ne samo na donaciji zaštitne opreme i sredstva za čišćenje i dezinfekciju, već na konstantnoj podršci i brizi za djecu ovog grada. Čeka nas 14 dana u kojima ćemo mi čuvati vašu djecu, a vas molimo da i dalje čuvate i štitite sve nas! – zaključila je zamjenica ravnateljice Tamara Dorić. (Mihaela Feldi)