Higijena

1. KAKO SE ŠIRE BAKTERIJE?

 šljokice u boji ili brašno, dezinfekcijsko sredstvo, voda, sapun

Istisnite djetetu na ruku malo dezinfekcijskog sredstva i pospite ruke šljokicama (neka dijete protrlja dlanove) ili „zaprljajte“ ruke brašnom. Komentirajte s djetetom što vidi na dlanu- to su bakterije. Kako će ih prenijeti nekome? Rukujte se s djetetom, a zatim svi pogledajte ruke: bakterije su se prenijele na sve što je dijete dotaklo. Operite ruke sapunom naglašavajući djetetu važnost higijene ruku.

2. ZAŠTO KORISTIMO SAPUN?

tanjur, voda, papar, sapun

U tanjur nalijte vodu. Neka dijete po vodi posipa papar. Razgovarajte o simbolici papra- on je prljavština koje se želimo riješiti. Neka dijete predloži rješenje. Čega se bakterije boje? Na kažiprst djeteta stavite kapljicu sapuna i neka dijete dotakne vodu u tanjuru. Što se događa s prljavštinom/ paprom? Objasnite djetetu važnost korištenja sapuna.

3. „BALAVI“ BRANKO

šprica s vodom, obojani crtež glave djeteta,karton, škare, ljepilo, papirnata maramica

Neka dijete nacrta glavu dječaka i djevojčice. Pomozite mu zalijepiti crtež na karton te ga izrezati. Na mjesto nosa probušite rupicu kroz koju možete ugurati špricu. razgovarajte s djetetom: što će se dogoditi kad Branko kihne? Što Branko treba učiniti kada kiše? Demonstrirajte kihanje sa maramicom i bez.

4. SORTIRANJE BAKTERIJA PO BOJI, VELIČINI, OBLIKU

kartonske kutije (ili papirnate vrećice ili škanicli), kolaž papir, škarice, ljepilo, tempera, flomasteri, pom pom, lego kockice, izrezani geometrijski oblici (ovisno o dobi djece)

Neka dijete uz vašu pomoć oboja nekoliko kutijica, vrećica ili škanicla. Načinite „bakterijama“ oči i usta te ih ukrasite po želji. Potaknite dijete na sortiranje predmeta koje ste mu ponudili (pom- pom, lego kockice, izrezani geometrijski oblici…).

5. HIGIJENA IGRAČAKA

posude s vodom i sapunom, igračke, spužvica, ručnik

Ponudite djetetu kadicu s mlakom vodom i sapunom, spužvicu i ručnik- neka izabere igračke koje želi oprati. Oprane i obrisane igračke zajedno složite na policu s igračkama.

6. PJESMICE O HIGIJENI

Uredno dijete
Sapun trebam za pranje,
češalj za češljanje.
Zube četkicom nježno trljam,
nokte čuvam dsa ne zaprljam.
Ispeglanu robu odjenut’ ću,
očetkane cipele obut’ ću.
Od glave do pete,
ja sam čisto, uredno dijete.

Čisto dijete
Svako jutro perem grudi
Tako rade pravi ljudi.
Trljam ,trljam sve se pusi
Perem glavu,vrat i usi.
Operem se tako sav
Pa cu biti uvijek zdrav!

7. VIDEO ZAPISI O HIGIJENI

8. RADNI LISTIĆI