Hrvatska volontira

Nakon dvije godine stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa, volonterski klub naše škole “Carpe Diem”, u srijedu, 17. svibnja ponovo je sudjelovao u manifestaciji “Hrvatska volontira”

Hrvatski centar za razvoj volonterstva javnu manifestaciju “Hrvatska volontira” provodi od 2011. godine kako bi ukazali na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Kako bi istaknuli potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem kada se povežu građani i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora, ovom manifestacijom nastoji se potaknuti što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na uključivanje u različite društveno korisne aktivnosti i time promovirati vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca.

Kako se i ove godine naglašava važnost povezivanja institucija i organizacija lokalne zajednice, voditeljice kluba, profesorice Jelena Matišić, Marina Ivoš i Silvija Štimac, u dogovoru s volonterima odlučile su se povezati s dječjim vrtićem, mjestom gdje naši najmlađi počinju usvajati zdrave navike i pravila lijepog ponašanja. Tako su naši učenici volonteri uz podršku voditeljica volonterskog kluba pripremili i osmislili zanimljive aktivnosti u sklopu radionice eko-bontona za polaznike Dječjeg vrtića “Zeko” (predškolski uzrast). U vrtiću su nas srdačno dočekale v.d. ravnatelja Helena Hegediš i ostali djelatnici, te su ohrabrili naše volonterke i pohvalile njihovu želju za rad s najmlađima.

Sudjelovalo je 15 volontera (učenice od 1. do 4. razreda gimnazije, 1. razreda ekonomist i 2.razreda agrotehničar) i tri voditeljice. Posebno nas raduje što se u ovu aktivnost uključio velik broj učenika prvih razreda naše škole. Aktivnost je trajala jedan sat, što znači da je ukupno ostvareno 18 volonterskih sati. Volonteri su podijeljeni u tri skupine po pet volontera i jednom voditeljicom, a svaka skupina volontera radila je s 20 djece.

Kroz igre i pjesmu te aktivnosti crtanja i oslikavanja, kao i razgovor o zdravim i ekološkim navikama, predškolci su naučili da otpad nije smeće, kako ga odlagati, i kako se treba odnositi prema planetu Zemlji. Završna aktivnost bila je izrada plakata ”Zemlja cvijeća i voća” na kojem su polaznici vrtića ukrasili naš planet cvijećem i voćem, pokazavši veliku želju da Zemlja bude čišće, ljepše i ugodnije mjesto za život. Dodatna vrijednost ove aktivnosti je ta da su naše učenice zainteresirane za nastavak školovanja u području odgoja i obrazovanja dobile priliku za neposredan rad s najmlađima.

Vrijeme nam je zaista proletjelo u ugodnoj atmosferi, a naše volonterke obećale su svojim novim malim prijateljima da će se uskoro vratiti s novim aktivnostima. Mali su to koraci prema velikom cilju: volontiranjem graditi bolju i snažniju zajednicu.

Zahvaljujemo Dječjem vrtiću “Zeko” i svim našim volonterima na uloženom trudu te se radujemo novim druženjima i aktivnostima! (Sandra Bošnjak)