Jagodice pripremile sok od bazge

Ovaj tjedan skupina „Jagodice“ i nihove odgojiteljice na inicijativu djece održale su „mali projekt“, izrada soka od bazge. Projekt je uključivao radno- praktične aktivnosti i istraživačko spoznajne aktivnosti. Djeca su sama ubrala cvjetove od bazge, započeli izradu soka, koji su kasnije i kušali.

SOK OD BAZGE U JAGODICAMA – tijek projekta:

Dok smo se igrali na našem vrtićkom igralištu djeca su uočila velike bijele cvjetove i nekoliko ubrala. Prvo ih je privukao intenzivan miris bazge te su upitala – „Koji je to cvijet?“

„To je bazga i od toga cvijeta se pravi sok“, na te riječi djeca su spontano zaključila – „Hoćemo li i mi napraviti sok od bazge?“ Bio je to početak našega malog projekta.

Ubrali smo nekoliko cvjetova, potopili ih u vodu, dodali narezani limun i šećer te dobro sve promiješali, prekrili kuhinjskom krpom te ostavili da prenoći. Sutradan smo jedva dočekali da procijedimo sok po kojem je naša soba poprimila fini i slatki miris, odmah smo ga kušali. „Baš je dobar“ – zaključili smo svi. Zajedno smo nazdravili uz ovaj osvježavajući i zdrav sok iz našega dvorišta.