Ljetne igre u Dječjem vrtiću Zeko

Boravak na zraku za djecu i odgojitelje u vrtiću posebno je zabavan i ispunjen u ljetnom periodu. Velik dio aktivnosti provodi se u dvorišnom prostoru našeg vrtića, koje postaje pravi istraživački prostor. Uz poticaje i neoblikovane materijale u centrima smještenim u hladu drveća i suncobrana, djeca su ljetne igre započela istraživanjem vode u svim njezinim stanjima. Raznovrsnost materijala bila je poticaj djeci da samostalno istražuju i biraju aktivnosti prema vlastitim interesima, a poticajno okruženje prilika za iskustveno učenje i zajedničko druženje djece iz različitih skupina.

Tako su djeca iz skupina Ježići, Bubamare, Leptirići i Jabučice u svom vodenom danu istraživala vodu u igrama s različitim posudama, puhanjem balona od sapunice, promatranjem topljenja zaleđenih igračaka i cvijeća, slikanjem obojenom vodom. Također su sudjelovala raznovrsnim natjecateljskim igrama poput premještanja loptica nogama, igre brodovima koje su sami izradili. Pripremili su i šator, ležaljke i suncobrane za uživanje na suncu.

Djeca iz skupina Ribe, Ivančice i Kolačići crtala su, bojala i izrezivala brodove od papira koje su potom oblikovala origami tehnikom, a potom su održali utrku brodova na vodi puhanjem. U ostalim centrima mogli su birati igre poput lova na šarene lopte u vodi rukama te raznovrsnim hvataljkama i mrežama, slikanje po platnu topovima napunjenim bojama, pecanje riba magnetima, vođenje lopte po bazenu u zadanom smjeru, zalijevanje cvijeća.

Djeca iz skupina Ivančice i Točkice sakupljala su „vodene bodove“ u natjecateljskim igrama, oslikavala su obojanom vodom te otkrivala zaleđene predmete razbijanjem leda, dok su djeca jasličkih skupina vrijeme provela u pecanju i raznovrsnim igrama s vodom.

Odjeća djece iz svih skupina morala je na sušenje, no to je djeci bio dodatni razlog za radost. Sreću i uživanje u igri, druženju i učenju najbolje će prenijeti fotografije aktivnosti koje su zabilježile njihove odgojiteljice.