Male Tratinčice posjetile Gradsku knjižnicu

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPovodom Međunarodnog dana dječje knjige, 02. travnja 2013, Dana hrvatske knjige, 22. travnja 2013, Svjetskog dana knjige i autorskih prava 23. travnja 2013, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetila su djeca Dječjeg vrtića Zeko, skupina “Tratinčice”.

Posjeti Knjižnici uvijek imaju za cilj poticati čitanje od najranije dobi, ali i ističemo važnost čitanja naglas djeci već od samoga rođenja. Čitanjem naglas, roditelji, odgajatelji ili knjižničari stvaraju s djetetom poseban odnos povjerenja i bliskosti, jačaju djetetovu sposobnost govora, pamćenja, potiču maštu, razvijaju kreativnost.

Tema današnjeg druženja smještena je u okvir građanskog odgoja i obrazovanja te mogućnosti njegove integracije u Plan i program Vrtića, skupine “Tratinčice”, i povezana je s pokrenutim projektom “Dječja država”. Temelji za život u demokratskom društvu polažu se u najranijoj dobi djeteta, a usvojeno pojedinac prenosi tijekom čitava života.

Lokalna zajednica u kojoj dijete živi osigurava mu siguran život i poštivanje njegovih prava. Svoje obaveze i odgovornosti dijete uči preuzimati kroz igru i prezentaciju primjerenih sadržaja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slikovnica “Tajanstveno pismo”, autorice Dubravke Maleš i Ivanke Stričević, pročitana je naglas. Zanimljiva je priča o događajima koje je izazvao jedan san i jedno tajanstveno pismo s jasnim porukama o osobnom pravu djeteta na poštivanje privatnosti te pomaže u odgoju djece za život u demokratskom društvu.

Uz pomoć teksta odgojiteljice Tamare Dorić, “Tratinčice” su izradile slikovnicu “Ja imam pravo” :

Ja imam pravo živjeti i rasti zdravo,
pravo na ljubav, slobodu i zrak,
da me netko čuva kada padne mrak.
Ja imam pravo da nikog se ne bojim,
i imam pravo da dišem i postojim.
Ja imam pravo na mirne sne,
pravo na osmjeh, na igru, na sve!

Susret je završio pjesmom i uobičajenom posudbom Naprtnjače knjiga koju će odgajateljice, nakon čitanja u Vrtiću, vratiti u Knjižnicu.

Djeca imaju besplatan upis u Knjižnicu do polaska u drugi razred osnovne škole.

Tekst i fotografije: Ana Knežević u suradnji s Tamarom Dorić i Rominom Janečić