Mjesec hrvatske knjige

Da sa čitanjem nikad ne možemo početi prerano, najbolje se može dokazati ulaskom u jaslice našeg vrtića. Naime, djeca se od najranije dobi rado okupljaju oko slikovnica, koje su njihove prve knjige te sredstvo učenja, istraživanja, razvoja mašte, stvaranja emocionalne povezanosti s čitačem.

U Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji koja se svake godine obilježava od 15. listopada do 15. studenog, Gradska knjižnica i čitaonica u Slatini osobito potiče čitanje djece, stoga su našim najmlađim prijateljima dostavili „putujuće slikovnice“, koje su djeci u jaslicama bile na raspolaganju tijekom cijelog mjeseca. Iz knjižnice su također, kao i svake godine, otvorili svoja vrata djeci svih skupina, koja su imala priliku istražiti dječji odjel knjižnice, poslušati priče koje im je čitala knjižničarka te sudjelovati u organiziranim aktivnostima.

Doživljaji iz knjižnice bili su poticaj i za raznovrsne aktivnosti u vrtiću. Tako su djeca skupine Ribe, nakon što su u Gradskoj knjižnici i čitaonici „spasila abecedu“, u vrtiću nastavila avanturu usvajanja pojmova slovo-riječ-slog. Ribe su prepričavale poznate priče i bajke uz fotografije, ali i osmišljavala svoje priče, koje su zatim ilustrirali i napravili lutkice na štapu s likovima iz priča.

Pčelice su se okušale u izradi vlastite slikovnice, dok su se Ježići, potaknuti nazivom svoje skupine, u knjižnici kroz slikovnicu i animirani film upoznali s pričom „Ježeva kućica“. Priča im je bila poticaj da se u vrtiću okušaju u dramskoj improvizaciji i kreativno izraze. Ispadanje mliječnih zuba petogodišnje Ježiće nagnalo je na istraživanje te pojave, a najbolji način da to učine bio je, naravno, kroz priču. Tako su ponešto o zubima naučili iz slikovnice „Krokodilov zub“, a slikovnica “Mrljek i Prljek – priča o pokvarenom zubu” (ali i ostale iz kolekcije o higijeni) bila je pomoćnik u učenju i usvajanju higijenskih navika.

Kako bi se ovakvo zanimanje i ljubav prema priči i čitanju kod djece zadržala, svakodnevno ju nastojmo njegovati i poticati.