Na 2. sjednici Odgojiteljskog vijeća predstavljen Erasmus+ projekt „Vrtić za sve“

Na 2. sjednici Odgojiteljskog vijeća predstavljen Erasmus+ projekt „Vrtić za sve“

U ponedjeljak, 30. listopada 2023. godine, u prostorijama Dječjeg vrtića Zeko Slatina održana je 2. sjednica Odgojiteljskog vijeća na kojoj je bilo nazočno 25 od ukupno 28 odgojiteljica, 2 stručne suradnice i v. d. ravnateljice Kristina Cerovski.

U okviru sjednice, svima prisutnima predstavljen je Erasmus+ projekt „Vrtić za sve“. Prezentaciju je održala Helena Hegediš, koordinatorica projekta, koja je odgojitelje upoznala s aktivnostima i glavnim ciljevima projekta. Također, najavljen je i natječaj za odabir sudionika za sudjelovanje u mobilnosti na koji će se svi zainteresirani odgojitelji moći prijaviti, predstavljeni su kriteriji odabira, obveze sudionika kao i okvirni raspored planiranih aktivnosti.

Inače, Dječji vrtić Zeko Slatina, provedbom ovoga projekta, po prvi puta sudjeluje u Erasmus+ programu i jedini je vrtić s područja Virovitičko-podravske županije koji će ove godine sudjelovati u navedenom programu na što su u Vrtiću jako ponosni.

Riječ je o najvećem programu Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, a cilj mu je poboljšanje kvalitete odgoja, poučavanja i učenja od predškolske do srednjoškolske razine obrazovanja u školama i vrtićima diljem Europe.

Odlukom Agencije za mobilnost i programe EU od 22. svibnja 2023. godine Dječjem vrtiću Zeko odobreno je ukupno 6.872,00 eura bespovratnih sredstava za aktivnost praćenja rada (job shadowing) u partnerskoj ustanovi u Španjolskoj (Sevilla) u trajanju od 5 dana za 4 odgojno-obrazovna djelatnika Dječjeg vrtića Zeko.

Projekt “Vrtić za sve” trebao bi Dječjem vrtiću Zeko osigurati iskorak prema izvrsnosti kojim želi postati vrtić koji integrira djecu s teškoćama u razvoju, djecu s manje mogućnosti (ekonomske, društvene, geografske prepreke) te koji je otvoren prema različitosti zbog mogućnosti dolaska djece ratnih izbjeglica i migranata. DV Zeko želi urediti sredinu u kojoj su svi različiti, ali jednako vrijede što je i prezentirano na Sjednici. 

Provedbom ovog projekta ojačat će se profesionalne i osobne kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika Dječjeg vrtića Zeko Slatina za rad s djecom različitih mogućnosti i sposobnosti. Povećat će se kapacitet ustanove za umrežavanje u EU prostoru obrazovanja kroz proširivanje znanja djelatnika o mogućnostima koje pruža EU te će se stvoriti uvjeti za sudjelovanje u novim projektima.

Više informacija o projektu…

Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.“