Na bazenu Doma zdravlja u Slatini počeo program Obuke za neplivače DV Zeko

Na Odjelu za fizikalnu terapiju i rehabilitacijsku medicinu Ispostave županijskog Doma zdravlja u Slatini jučer je blagodati novouređenog rehabilitacijskog bazena za hidroterapiju imala jedinstvenu priliku osjetiti prva skupina mališana Dječjeg vrtića Zeko Slatina i „uplivati“ u program Obuke za neplivače.

Naime na inicijativu gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića od samog otvorenja bazena u veljači ove godine, ideju su prihvatili Dom zdravlja koji će na taj način upotpuniti njegovu cjelodnevnu iskoristivost, kao i Dječji vrtić Zeko koji će na taj način svojim polaznicima predškolske dobi osigurati još jedno novo iskustvo vrlo važno za kretanje i razvoj fine i krupne motorike u ovoj dobi.

– Mogućnost igre, kretanja i učenja plivanja veliki je dar našeg Grada djeci vrtića Zeko koji nam nije mogao doći bolje nego u ovo blagdansko vrijeme. Vrtić je u suradnji s roditeljima i njihovim potrebama sastavio skupine, osigurao sve potrebne rekvizite i kape za plivanje te pomoćne djelatnike koji će se skrbiti i pomagati djeci da u sigurnom okruženju prođu obuku plivanja.
Veselimo se ovoj jedinstvenoj prilici i zahvaljujemo svima koji su je omogućili,
 – rekla je zamjenica ravnateljice DV Zeko Tamara Dorić te naglasila:

– Grad Slatina je opet pokazao koliko voli i misli na djecu ovoga grada, a predškolci našeg vrtića će s osmijesima „uplivati“ u blagdane.

Program Obuke za neplivače, djece predškolske dobi voditi će diplomirani kineziolog Hrvoje Žunec koji će slatinskim mališanima pretočiti svo znanje i iskustvo stečeno u 9 i pol godina rada u školi plivanja u Orahovici gdje je preko 20000 djece prošlo kroz njegovu obuku.

Jučer je s obukom krenula prva grupa od 30-ak djece koja su svojim prvim ulaskom u bazen prošla inicijalna testiranja, a cjelokupni program je koncipiran na bazi 20 sati, odnosno 20 ulazaka u vodu po 45 minuta, gdje će djeca imati 30 minuta obuke kroz nastavne cjeline iz programa i 15 minuta slobodnog kupanja kako bi djeca što više vremena provela u vodi i oslobodila se straha od vode.

U razdoblju do veljače iduće godine ovaj će program proći ukupno 67 djece iz tri starije vrtićke skupine i četiri skupine predškole.

– Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije na ovaj se način želi zahvaliti gradonačelniku Ostrošiću i Gradu Slatini koji se svojom potporom uključio onda kada nam je to bilo najpotrebnije. Uz Dom zdravlja i Virovitičko-podravsku županiju, Grad Slatina se uključio u projekt te svojim sredstvima pomogao završetak samoga bazena dimenzija 8,5 x 5 metara koji će od sada slatinskim mališanima poslužiti za učenje plivanja, odnosno rješavanje straha od vode.
Tako ćemo djecu Slatine približili normalnom svijetu da od najranije dobi imaju zatvorene bazene s toplom vodom, da imaju profesionalca koji će ih educirati i nadam se smanjiti broj tragedija od utapanja djece, primjerice na Dravi. S druge strane djecu, naše male Slavonce neće više biti sram otići na more a da ne znaju plivati, jer će to sada naučiti,
 – rekao je ravnatelj županijskog Doma zdravlja Ivica Fotez.

U suradnji s Gradom Slatinom u sklopu hidroterapijskog bazena instalirane su dvije saune, bioionizirajuća i finska, za koje se završetak estetskog dijela očekuje idućeg tjedna.

Puni smisao sauna doći će do izražaja kada se završi gradski projekt Sequoia i otvori hostel gdje bi u kompletnoj ponudi posjetiteljima bilo i korištenje sauna i bazena s terapijom udarnog vala i terapijom pneumatske limfne drenaže, te između ostaloga djelomičnom ili potpunom masažom tijela.
Na taj način nastavila bi se izuzetno dobra suradnja Grada i Doma zdravlja gdje bi Grad Slatina u svojoj turističkoj ponudi imao wellness i spa pakete.

Prednost bioionizirajuće saune je što može služiti za beauty tretmane s raznim maskama za lice i tijelo, a specifičnost ove saune je i himalajska sol na jednoj stranici zida gdje se temperatura može podesiti i na manje vrijednosti pa se u njoj može boraviti i 40 minuta za razliku od klasičnih sauna, poput finske u kojoj se preporuča boravak od 15-ak minuta.

 

(www.radioslatina.hr)