Osjećam se zeleno u našem vrtiću

U Virovitičko-podravskoj županiji provode se raznolike aktivnosti na afirmaciji zdravlja i zdravih načina življenja. U tome svakako prednjači Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije, odgojno-obrazovnim ustanovama, Policijskom upravom Virovitičko-podravskom i udrugama već godinama provodi raznolike i na istraživanjima utemeljene aktivnosti.

Ovom prilikom naglasak je na posebnoj komponenti nacionalnog programa „Zdrav za pet“ koja je usmjerena podizanju svijesti, osobito kod djece i mladih, o važnosti zaštite i očuvanja okoliša, a provodi se pod motom „Živi zdravo i budi zdrav jer čist okoliš je zdrava budućnost“.

Svima je poznato kako je „u zdravom tijelu zdrav duh“, a zdravlja nema ako prostor u kojemu živimo i djelujemo nije očuvan, kako za našu tako i za buduće generacije. Stoga je s preventivnim aktivnostima potrebno započeti već u najranijoj dobi. Ovu su potrebu prepoznali stručnjaci iz naše županije koji se proaktivno bave očuvanjem zdravlja djece i mladih, osobito prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus i profesor psihologije Siniša Brlas koji su potaknuli mnoge preventivne aktivnosti među djecom i mladima, pa i najmlađima među njima. Za komunikaciju s najmlađima odabran je medij koji je djeci i najpoznatiji, a to je slikovnica. Tako su u posljednje tri godine u suradnji s ilustratorom Davorom Šunkom nastale četiri slikovnice za najmlađe. Tri su slikovnice ciljano već do sada podijeljene najmlađima (djeci predškolske i rane školske dobi), a obrađuju teme slobodnog vremena, nenasilnog rješavanja sukoba i skrbi o zdravlju. Pažljivo didaktički i metodički oblikovane, pod stručnim nadzorom savjeta u kojemu su prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus (liječnik), Siniša Brlas, prof. (psiholog) i mr. sc. Vesna Šerepac, dipl. ped. (pedagoginja), slikovnice se na primjeren način obraćaju djeci. Posljednja je, četvrta u nizu, slikovnica pod nazivom „Osjećam se zeleno“ koja afirmira ispravan pristup zaštiti životnog okoliša i najmlađima nastoji pomoći razvijati svijest o nužnosti zaštite okoliša.

Slikovnica „Osjećam se zeleno“ predstavljena je u dječjem vrtiću „Zeko“ u Slatini u utorak, 22. travnja 2014. godine u 9.30 sati na prigodnoj priredbi. Slikovnica će sljedećih dana biti podijeljena svoj djeci predškolskog uzrasta u svim dječjim vrtićima u Virovitičko-podravskoj županiji.

Tekst: S. Brlas