Projekt “Leptirići u prometu”

Leptirići – mlađa odgojna skupina našeg vrtića, u sklopu projekta “Leptirići u prometu” danas je sa odgojiteljicama Maricom i Marijanom, posjetila željeznički kolodvor u Slatini.

Cilj ovog projekta je zadovoljiti dječji interes za promet, a osobito za vozila, te omogućiti djeci da steknu određena znanja i predodže o njima. Osnovna pretpostavka projekta je da djeca radom na projektu promatraju, pitaju, istražuju i poduzimaju određene aktivnosti u vezi s temom projekta.

Projekt “Leptirići u prometu” započeo je u protekloj pedagoškoj godini, kada smo uvidjeli da se veliki broj djece uvijek iznova veseli zvuku vlaka, kojeg smo čuli u šetnji. U Skladu s njihovim razvojnim karakteristikama, planirali smo aktivnosti o vozilima, točnije o vlaku: izrađivali smo vlak od neoblikovanog materijala, pjevali pjesmicu:

“Mali vlak već juri,
kud se tako žuri.
Gusta para šišti,
a mašina pišti…”

U ovoj pedagoškoj godini ponovo se javlja interes za promet, a najviše za kamione i ostala vozila. Veliki broj dječaka svakodnevno donosi autiće, što nas je navelo da projekt nastavimo.

Rad na projektu provodio se kroz razgovore i razne dječje aktivnosti. U sam proces provedbe projekta, odlučili smo uključiti i roditelje, koje smo zamolili da zajedno sa svojim djetetom izrade vozilo po želji, od pedagoški neoblikovanog materijala.

Naš projekt smo obogatili novim i zanimljivim igrama (natjecanje na trkaćoj stazi, živi vlak…), izradili smo “Pravila lijepog ponašanja” u obliku prometnih znakova, poster o prometu, vozili smo se u autobusu (pojedina djeca prvi put), a danas smo posjetili i željeznički kolodvor.

Hvala autobusnom kolodvoru u Slatini koji nas je počastio vožnjom i minibusu, željezničkom kolodvoru koji nam je darovao fotografije vlakova, i naravno roditeljima na suradnji i trudu.

Fotografije Leptirića u prometu pogledajte u našoj galeriji.

odgojiteljice:
Marica Bićanić
Marijana Walter