Projekt Mali arheolog ponovno spojio Zavičajni muzej Slatina i Dječji vrtić Zeko

Dječji vrtić Zeko u Slatini posjetili su djelatnici Zavičajnog muzeja Slatina, kustos Srđan Đuričić i fotografkinja Nikolina Tomić. Nastavak je to suradnje nakon nedavno održane radionice Mali arheolog koje je za polaznike ovoga vrtića pripremio slatinski Zavičajni muzej.
Tom su prigodom vrtićke skupine Ribe, Ivančice, Točkice, Cvjetići i Kolačići sa svojim odgojiteljicama imali priliku raditi na iskopinama što ih je oduševilo, a arheološki entuzijazam nije ih napustio ni kasnije jer su nastavili istraživati okoliš svog vrtića, osobito polaznici vrtićke skupine Ribe.

Rezultat toga su brojne jame po vrtićkom dvorištu ali i nalazi koje je ova vrtićka skupina prikupila u svojim malim “arheološkim” istraživanjima.
Ne znajući što su pronašli, a željni doznati vrijednost svojih nalaza, pozvali su arheologa, kustosa Zavičajnog muzeja Slatina Srđana Đuričića da im rasvijetli pronađene nalaze i odgovori na pitanje jesu li doista pronašli kosti „dinosaurs“.

U istraživačkoj atmosferi, arheolog i mladi arheolozi pregledali su nalaze među kojima je najviše bilo kamenja i opeke, ali ne i kosti dinosaura. Ipak to nikako nije obeshrabrilo polaznike skupine Ribe već im je dalo poticaja uz riječi: „kustos mi ćemo pronaći tog dinosaurs“.

– Ovaj oblik interakcije između muzeja i vrtića lijep je primjer uključivanja u zajednicu, kroz koju se od najranijeg uzrasta naši najmlađi upoznaju s ustanovom kao što je muzej i prema istoj postaju prijateljski raspoloženi. Ako promatramo muzeje na globalnoj razini, tada moramo shvatiti da oni nisu samo mjesta razgledanja ili pak divljenja već mjesta susreta, istraživanja i učenja o naslijeđenoj baštini, – rekao je kustos Đuričić obećavši malim arheolozima ponovni susret i nova istraživanja.
(mf, ZMS/Foto: Mihaela Feldi)

Izvor i fotografije: https://www.radioslatina.hr/projekt-mali-arheolog-ponovno-spojio-zavicajni-muzej-slatina-i-djecji-vrtic-zeko/