Uručene diplome prvoj generaciji slatinskih plivača DV Zeko

Od samog otvorenja bazena na Odjelu za fizikalnu terapiju i rehabilitacijsku medicinu Ispostave županijskog Doma zdravlja u Slatini u veljači 2019. godine, na inicijativu gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića rodila se ideja o pokretanju programa Obuke za vrtićarce neplivače, odnosno djece predškolske dobi, koju su prihvatili Dječji vrtić Zeko kao i ravnatelj županijskog Doma zdravlja Ivica Fotez, te se o ovoj ideji tijekom listopada prošle godine razgovaralo na prvom radnom sastanku s ravnateljicom vrtića Sanelom Valpovac.

Cjelokupna organizacija i realizacija projekta kreće sredinom studenog suradnjom zamjenice ravnateljice Tamare Dorić i profesora Hrvoja Žuneca te masovnim roditeljskim sastankom s roditeljima svih predškolaca vrtića Zeko na kojemu je prof. Žunec predstavio program obuke za neplivače koji su prihvatili mahom svi roditelji.

Tako su formirane tri skupine djece, a DV Zeko osigurao je sve potrebne rekvizite i kape za plivanje te pomoćne djelatnice koje su se skrbile i pomagale djeci da u sigurnom okruženju prođu obuku plivanja. Svoju veliku avanturu u ovom povijesnom projektu DV Zeko koji je jedini vrtić u Virovitičko-podravskoj županiji, a i šire, te u svom redovnom programu ima i integriranu obuku za neplivače s verificiranim programom i pod stručnim vodstvom diplomiranog kineziologa s 9 i pol godina rada u školi plivanja, uspješno je završilo 67-mero djece.

Tom prigodom jučer je u dvorištu DV Zeko upriličena svečana dodjela diploma malim plivačima gdje je sve nazočne pozdravila zamjenica ravnateljice Tamara Dorić.

– Ozbiljno smo ušli u ovaj projekt i dali sve od sebe da djeci omogućimo svu potrebnu opremu i pratnju na bazenu, stoga bih se zahvalila našim divnim pomoćnim djelatnicama Mariji i Ani koje su bile svaki dan obuke pri ruci treneru i djeci te omogućile da djeca neometano prolaze kroz ovu atraktivnu obuku. Zahvalila bih se i prof. Žunecu koji je osvojio djecu kombinacijom dobrog programa, autoriteta i zabavnih aktivnosti te postigao da gotovo sva djeca proplivaju i uistinu uživaju u ovoj predivnoj priči, – rekla je zamjenica ravnateljice posebno se zahvalivši Gradu Slatini i slatinskom Domu zdravlja koji su to omogućili. Najavila je kako će program obuke za neplivače i dalje ostati dio programa vrtića jer, kako je rekla, poučni ovim predivnim iskustvom, želja im je da i ostaloj djeci omoguće sretno plivanje kroz njihovo djetinjstvo. Posljednja grupa mališana nije uspjela završiti svoju obuku zbog koronavirusa, no dogovoreno je da će još šest sati završne obuke moći ostvariti na jesen početkom školske godine.

Veselje zbog uspjeha koji su ostvarili polaznici škole plivanja DV Zeko nije krio ni slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić te je izrazio zadovoljstvo realizacijom jedne prekrasne ideje koju su prihvatili svi roditelji ove generacije koja će u povijest našega grada ući kao prva skupina djece koja je proplivala u svome gradu.

– Bez dobrog susjeda ništa. Naime u suradnji s dr. Fotezom i slatinskim Domom zdravlja koji su otvorili svoja vrata i mogućnosti jednog prekrasnog kompleksa s bazenom, uspjeli smo realizirati ovaj projekt kojim smo došli do ovog trenutka da možemo reći kako će od sada pa nadalje slatinski učenici prvih razreda, a koji su pohađali predškolu u DV Zeko imati mogućnost doći u školu i postati, ne samo učenici prvog razreda nego i prvašići plivači, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te uputio velike pohvale treneru Žunecu na strpljenju i požrtvovnosti zbog koje su naučili plivati i oni mališani koji su mislili da nikada neće.

– Ovo je prvi korak kojim će se upotpuniti cjelodnevna iskoristivost slatinskog bazena, a želja nam je raširiti lepezu zdravstvenog turizma.No ono što je bitno za djecu i mlade grada Slatine jest da im ponudimo što više zdravih sadržaja, i to činimo planski, ne samo s Domom zdravlja nego i šire. U gradu imamo nogometni i rukometni podmladak, kao i školu tenisa, a u planu je i škola skijanja., tako da se na više mjesta pokušava paralelno podići još veća kvaliteta života i nadam se da ćemo to zajedno uspjeti kako bi se svi potencijali u gradu maksimalno koristili, a sve je otvoreno prema mladima, – zaključio je Ostrošić. (radioslatina.hr)